If + S + V(s,es), S+ V(s,es)/câu mệnh lệnh Điều kiện mô tả thói quen, sự thật hiển nhiên

1

If + S + V(s,es), S + Will/Can/shall…… + V

 - Ví dụ: If the weather is nice, I will go swimming tomorrow.

Bạn đang xem: Bài tập câu điều kiện lớp 8

 Điều kiện rất có thể xảy ra ở lúc này ở tương lai

2

If + S + V2/ Ved, S +would/ Could/ Should…+ V

 - Ví dụ: If I were you, I would follow her advice.

 Điều kiện không tồn tại thật ở hiện nay tại

3

If + S + Had + V(pp)/Ved, S + would/ could…+ have + V(pp)/Ved

 - Ví dụ: If I had studied the lessons, I could have answered the questions.

 Điều kiện không tồn tại thật trong thừa khứ

4

If + S + had + V3/Ved, S + would + V

 - Ví dụ: If she hadn"t stayed up late last night, she wouldn"t be so tired now.

 

*

Lưu ý: Hai mệnh đề vào câu điều kiện hoàn toàn có thể đổi chỗ cho nhau được: ví như mệnh đề chủ yếu đứng trước thì giữa hai mệnh đề không buộc phải dấu phẩy, ngược lại thì phải có dấu phẩy làm việc giữa.

Ví dụ: You will pass the exam if you work hard. (Bạn vẫn vượt qua kỳ thi nếu như khách hàng học tập chuyên chỉ.) => If you work hard, you will pass the exam. (Nếu bàn sinh hoạt tập chăm chỉ, các bạn sẽ vượt qua kỳ thi.)

2. Rèn luyện bài tập câu điều kiện

I. Choose the correct answer.

1. We’re going khổng lồ be late if_____

A. We not leave right now

B. Didn’t leave

C. Won’t leave

D. We don’t leave

2. If I meet an alien from outer space, I _____ him khổng lồ my home.

A. Will invite

B. Would invite

C. Invite

D. Invited

3. If we_____ more time, we’d plant a garden.

A. Have

B. Has

C. Had

D. Having

4. If I had lived in the nineteenth century,_____ a horse & a carriage.

A. I’d have owned

B. I would have owned

C. I would have owned

D. A or c

5. If you_____ to lớn be chosen for the job, you’ll have khổng lồ be experienced in the field.

A. Want

B. Wanted

C. Had wanted

D. Wants

6. If the doctor had arrived sooner, the boy_____

A. Might be saved

B. Have been saved

C. Was saved

D. Might have been saved

7. If you just approach the job with the right attitude, things_____ well.

A. Would have turned out

B. Will turn out

C. Would turn out

D. Turns out

8. If my candidate had won the election, I _____ happy now.

A. Am

B. Would be

C. Was

D. Can be

9. I whish Janet_____ lớn the meeting this afternoon.

A. Came

B. Will come

C. Can come

D. Could come

10. I_____ you to the woman I was speaking with, but I couldn’t think of her name.

A. Will introduce

B. Would introduce

C. Would have introduced

D. Couldn’t have introduced

11. If you _____, I would have brought my friends over to your house this evening to lớn watch TV, but I didn’t want khổng lồ bother you.

A. Had studied

B. Studied

C. Hadn’t been studying

D. Didn’t study

12. I wish I _____ you some money for your rent, but I’m broke myself.

A. Can lend

B. Would lend

C. Could lend

D. Will lend

13. If someone_____ into the store, smile và say, “May I help you?”.

A. Comes

B. Came

C. Would come

D. Could come

14. “Are we lost?”

“I think so. I wish we_____ a maps with us today”.

A. Were bringing

B. Brought

C. Had brought

D. Would bring

15. “Here’s my phone number”

“Thanks. I’ll give you a điện thoại tư vấn if I_____ some help tomorrow”.

A. Will need

B. Need

C. Would need

D. Needed

Đáp án:

1 - D;

2 - B;

3 - C;

4 - D;

5 - A;

6 - D;

7 - D;

8 - B;

9 - D;

10 - C;

11 - C;

12 - C;

13 - A;

14 - C;

15 - B;

II. Give the correct form of the verb in bracket.

1. I’ll give you a gọi if I_____(need) some help tomorrow.

2. If I weren’t working for an accounting firm, I_____ (work) in a bank.

3. This sailboat_____ (go) faster if there were more wind.

4. If Mr. Brown had come sooner, he could_____ (have) eaten dinner with us.

5. _____(call) me and I’ll explain the homework khổng lồ you.

6. A huge tree crashed through the roof và broke my bed, _____(be) I in the room, I would have been killed.

7. If you_____ (continue) lớn talk loudly, I will have lớn ask you khổng lồ leave.

8. I didn’t know you were asleep. Otherwise, I_____(not make) in the room, I would have been killed.

9. If you_____ (listen) to lớn my advice in the first place, you wouldn’t be in this mess right now.

Xem thêm: Dãy Các Kim Loại Không Phản Ứng Với Nước Ở Nhiệt Độ Thường Là

10. If energy_____ (be) inexpensive & unlimited, many things in the world would be different.